Gravstenar: Går de att tillverka på ett hållbart sätt?

Gravstenar: Går de att tillverka på ett hållbart sätt?

Medelpriset för en gravsten hos Sveriges största gravstens-leverantörer är mer än 20 000 SEK. Samtidigt som priset nästan motsvarar en månadslön så tillverkas mer än 90 % av deras olika gravstenar 1 100 mil bort i Kina, där nästan 60 % av energin kommer från kolkraft (EIA). Av dessa 90 % gravstenar bryts stenen till 60 % av de i Sverige för att sedan transporteras till Kina för bearbetning innan de monteras på kyrkogårdar runt om i Sverige. Sveriges Stenindustriförbund uppskattar att en gravsten tillverkad i Kina ger upphov till ungefär 7 ggr större klimatpåverkan än en sten tillverkad i Sverige (Sveriges natur). Då är det inte medräknat ifall stenen först bryts i Sverige och sedan skickas till Kina för vidare bearbetning, vilket i dessa fall skulle öka klimatpåverkan ytterligare.

Idag erbjuder svenska gravstens-leverantörer endast ett fåtal stenar med både ursprung och tillverkning i Sverige. Priset för de är sällan under 20 000 SEK, utan snarare över 25 000 SEK – Ju mindre klimatavtryck desto dyrare gravsten.

Stål är världens mest cirkulära material (Jernkontoret) och Eco Legacy:s materialval i form av COR-TEN®, i kombination med att stålet har sitt ursprung i Sverige och tillverkningen av gravstenarna sker i Sverige, bidrar i det pågående arbetet med att ställa om till användningen av mer resurseffektiva produkter och i slutändan ett mer hållbart samhälle.

Tillbaka till blogg