Pris & hållbarhet går sällan hand i hand gällande gravstenar

Pris & hållbarhet går sällan hand i hand gällande gravstenar

Gravstenar idag kostar sällan mindre än 10 000 kronor och många modeller så mycket som en genomsnittlig månadslön. Inte nog med alla kostnader kring begravningen i sig, i form av transport av den avlidne, kista/urna, kistdekoration m.m.. De allra flesta vill också ha ett bestående minne av sina anhöriga, i form av en gravplats att besöka. En vanlig begravning med en ceremoni i kyrka eller kapell kostar i snitt mellan 18 000 och 27 000 kronor. Detta pris är då exklusive gravsten, som gör att kostnaden många gånger landar på över 40 000 kronor.

Nedanstående diagram visar medelpriset för en gravsten hos två av de största leverantörerna i Sverige, i jämförelse med våra modeller. Den största begravningsbyrån har ett medelpris på sina gravstenar som är mer än 250 % dyrare än vår kategori "För den prismedvetne".

Diagram medelpris gravstenar Sverige

 

I dessa priser är det då inkluderat de många olika stenar som, på grund av ett lägre pris, tillverkas i länder som Kina och Indien. Det vill säga medelpriset är ännu högre om gravstenen ska ha någon som helst hållbarhet inkluderat. 

 

Diagrammet nedan visar medelpriset på stenar som har sitt ursprung i Sverige, och sedan tillverkas antingen i Sverige eller Norden (Norge/Finland). Dessa gravstenar blir en mer rättvis jämförelse med våra gravstål, då det är någorlunda lokalt producerat och därmed betydligt mer hållbart. Hållbart både sett till klimatavtryck, men också gällande arbetsförhållanden och social hållbarhet. Priset för en svensktillverkad gravsten är alltså mellan 120 % och 300 % högre än våra gravstål

Våra kostnadseffektiva gravstål är tillverkade av material helt utan fossila koldioxidutsläpp och samtidigt 75 % billigare än en svensktillverkad, traditionell gravsten.

Diagram svensktillverkad gravsten

Tillbaka till blogg